
ę warzyw, owoców i nasion. Promuje dania z tofu, mąki kukurydzianej lub mąki sojowej oraz wszelkiego rodzaju nasiona. Nie zaleca niczego co pochodzi od zwierząt nawet wtedy, gdy zwierzę musi dla własnego dobra wyprodukować dany produkt, jak mleko, jaja, czy miód. Wiele osób uważa, że taki styl odżywiania jest dziwny i niezdrowy.
Ten kto spróbował wie najlepiej.
Bycie weganinem to świadoma rezygnacja z produktów pochodzenia odzwierzęcego. Czy jednak wymaga ona aż tak wielkich poświęceń, o jakich często się mówi? Niekoniecznie. A najlepiej wiedzą o tym osoby, które na co dzień wykorzystują przepisy wegańskie. Nie ma w nich mięsa, mleka, czy jajek. Ale jest za to mnóstwo wspaniałego smaku. Kuchnia wegańska jest zresztą niesamowicie aromatyczna i apetyczna. A same przepisy, podobnie, jak przepisy wegetariańskie, łatwe w przygotowaniu. Ten, kto spróbował, wie najlepiej.
A czym się różnią? Przede wszystkim
Przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie w dużej mierze bazują na produktach roślinnych. Mąki, kasze, ryże, owoce, warzywa - to ich podstawa. A czym się różnią? Przede wszystkim podejściem do produktów odzwierzęcych, jak mleko, miód, czy jajka. Kuchnia wegańska w zupełności z nich rezygnuje. Wegetariańska natomiast z nich korzysta. Wegetarianie zajadają się więc między innymi w tradycyjnych naleśnikach, weganie już ich nie jedzą. Podobnie jest z tak popularną w Polsce jajecznicą, czy twarogami.