
eżych warzyw oraz ziół. Przepisy wegańskie łączą je, tworząc prawdziwe kulinarne majstersztyki. Warto więc choć od czasu do czasu po nie sięgnąć. Podobnie zresztą jak po przepisy wegetariańskie. Te zawierają dodatkowo takie składniki jak mleko, czy miód i też potrafią zachwycić smakiem.
Białko w kuchni wegańskiej
O ile przepisy wegetariańskie zawierają często produkty odzwierzęce, o tyle kuchnia wegańska nie stosuje ich w ogóle. I tu pojawia się pytanie o białko, którego organizm człowieka potrzebuje, a którego głównym źródłem jest mleko oraz białko jajka. Przepisy wegańskie, wbrew powszechnie panujące opinii, też dbają o jego dostarczanie. W tym celu jednak wykorzystywane są roślinne produkty wysokobiałkowe. Jest wiele warzyw, z których można zrobić na przykład makaron, czy pastę. Przykładem może być dynia, soja, czy bób.
Kuchnia wegańska nie nadaje się dla
Odżywianie to dla każdego przymus, bo człowiek musi jeść, aby żyć i funkcjonować. Lecz dla wielu osób kuchnia, to również pasja, której oddają się niemal całkowicie. Wciąż poszukują zdrowych, naturalnych i ekologicznie wyprodukowanych produktów żywnościowych. I układają przepisy wegetariańskie i przepisy wegańskie oraz diety mięsne. Kuchnia wegańska nie nadaje się dla każdego, gdyż ogranicza spożycie wszystkich produktów pochodzących od zwierząt. I nie tylko mięsa, lecz również wielu innych, które produkują zwierzęta.